Köszöntés arrow A táborokról

A táborokról PDF Nyomtatás E-mail
Bekölcén a palóc népi építkezés vonásait az 1970-es években még álló épületek jól reprezentálták, sőt a Béke út 58 sz. 78 sz. 110 sz. lakóházakat Heves megye műemlékei között tartották számon. Heves megye északi hegyvidékét a palóc néprajzi csoport lakja. Népi műveltségük még a XX. század elején is régies volt, őseiktől örökölt hagyományaikat hűen őrizték, sőt a palócföld egyes részeinek gyönyörű népviselete a XX. században teljesedett ki. Az itt élő lakosság szinte teljesen magyar anyanyelvű, mely a történelem során befogadta és magába olvasztotta a betelepülőket.

Ebben a falusi környezetben vásárolt az ETNOFORM BT. egy 1500 m2-es portát a rajta lévő - 65 évvel ezelőtti vidéki építészet jegyeit magán hordozó lakóházzal együtt. Célunk az volt, hogy egy olyan oktató vendégházat és üdülő központot hozzunk létre amely alkalmas lesz a palóc népi kultúra gazdag tárházából a lehető legtöbbet be mutatni úgy, hogy közben foglalkozunk e népcsoport és az őt körülvevő természet ökológiai kapcsolatával.

Őrizni és megismertetni...
Napjainkban amikor a túlfejlett társadalmak embere megteremtette saját létezésének korlátait egyre többen gondolunk önnön eredetünkre, a még áttekinthető harmonikus viszonyunkra a természettel.
Kultúránk jelentős részét még őseink hozták magukkal a Kárpát- medencébe, s e messzi keletről származó erő képes volt arra, hogy évszázadokon keresztül- a nyugati kultúrák átformáló hatása mellett- megtartsa sajátosságait. Ezek a sajátosságok töltsenek el bennünket és gyermekeinket büszkeséggel, azonban ez a büszkeség ne azért ébredjen bennünk mert jobbak akarunk lenni másoknál hanem azért, mert mi tényleg mások vagyunk.

Fenti gondolatok jegyében határoztuk el, hogy létre hozunk egy olyan iskolát amely visszaadja a közvetlen tapasztalat rangját a megismerésben, bemutatva mindazt amit az előttünk járt nemzedékek értéknek tartottak /HON ÉS NÉPISMERET/, ötvözve a természet tanulmányozásával /TERMÉSZETISMERET/, hiszen az ilyen környezetben szerzett ismeretek mindig tartósabbak mint a könyv társzobában szerzett tudás.
 
 

Ma 2020. szeptember 21. hétfő, Máté és Mirella napja van.

Főmenü
Köszöntés
A táborokról
Bekölcéről és környezetéről
A tábor programja
Kapcsolat
Képgaléria
Vendégkönyv
Français
Deutsch
English
Bekölce honlapja
Bekölce honlapja
Falusi turizmus
Falusi Turizmus Bekölce

© 2020 www.falubiro.hu - A Falubíró vendégháza - gyermek táboroztatás - vendégház - szállás - Heves megye - Bekölce
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver